Talemåte kjent fra norrønt; frisk som en fisk og kåt som et kje

Jeg bader meg selv i selvmedlidenhet...jeg har fylt kvoten til randen og svømmer i havet av mine egne medlidenhetsfraser. For hvert snufs jeg drar inn så trøster jeg meg selv moderlig og for hvert nys (som forresten skal være det samme som en liten orgasme) som flyger ut av meg så klapper jeg meg selv på skulderen og forteller meg selv at dette skal nok gå bra. Jeg snakker med meg selv her jeg labber rundt i en katotisk leilighet og forteller at det er greit å være syk i blant så man setter pris på å være frisk ellers (de som fant på det trøsteuttrykket var geniale, det er jo ikke akkurat som om man kan krangle på den ...), eller at sykdommen er kroppen som forteller deg til å roe ned (ok, jeg jobber for tiden 50% og har så mye ekstra tid at jeg har tatt meg i å flette pelsen til katten. Her er det absolutt INGEN som trenger å roe ned!!)  Ofte så å sier de samme folkene at jeg er syk nå fordi jeg har roet ned etter en hektisk periode (ja, her motsier man seg selv ikke i det heeele tatt.) 

Det rare (eller en av de tusenvis av rare) med meg er at hvor syk jeg er kommer an på hvem jeg prater med. Spør mamma...da er jeg døende, spør bestemor som konstant er bekymret for meg...da er jeg heelt frisk, til tross for at jeg sliter med å uttale ordene som kommer ut av munnen min uten å høres ut som en elefant med tett snabel.  Frisk som en fisk er ofte uttrykket jeg bruker...men hva i alle helvete vil det si? Er det slik at fisk ikke kan bli syk? Var det slik at en mann satt seg ned og tenkte på ett dyr som det ville være helt logisk å være frisk som og så slo fisk ned i hjernebarken på fyren?! FISK!!  Dette måtte utforskes og ett kjapt Google senere kan jeg opplyse dere om at

 

frisk som en fisk, talemåte kjent fra norrønt; (svá) heill sem fiskr ok kátr sem kið ((så) frisk som en fisk og kåt som et kje), Karlamagnús saga kap. 50.

 
Dette kan kanskje være hvorfor det er verst å svare om man er frisk når Adam spør. Kanskje det ligger innebygget i oppforstringen min at man må være frisk som en fisk for å være kåt som en kje? (er det slik at kje er kåte? Jeg bare spør for jeg er faktisk litt usikker på hva en kje er, men det høres utvilsomt morsomt ut å være en!) Men altså, nå detter jeg ut her...Tilbake til når Adam spør og jeg  rives jeg mellom...»her er det medlidenhet å hente, la oss ta vare på Nina i dag og bringe henne varm kakao på sofaen og for massasje».  Eller...»sykdom er ufattelig usexy så her er det bare å måke på med trening og aktivitet så kan jeg heller løpe joggeturen uten lue i dag så regnet som treffer pannen vil kjøle ned feberen.» Ikke vis svakheter Nina, være superwoman! Som oftest så prøver jeg versjon to først og når dette eksploderer i trynet på meg to dager senere så sitter jeg på sofaen med Bonnie Tyler stemme(som faktisk høres uffatelig sexy ut), en snåttproduksjon i lik grad med en St Bernhards spyttproduksjon, kleenex,  kakao og beina høyt mens Adam  får kose seg med frasen : «Told you so, you should not run when you are sick!» Jeg var IKKE syk, jeg var en fisk, ehhh kje eller var det geit? Nei, eg hakkje peiling, men jeg var hvertfall ikke syk!Jeg har en god venn, du vet nok hvem du er, som jeg har gitt diagnosen hyperkonder. Han er hyppig leser av nettdoktoren.no, lommelegen.no og finner til stadig ut at han sannsynligvis lider av en sjelden sykdom som gjør at han vil ende opp innelåst på ett labaratorie der de tar tester, man tisser i kopper og donerer muskelevev. Det artige med min gode venn er at når man spør hvordan han har det i en slik sykdomsperiode så hoster han. Han hoster og harker opp så jeg er overbevist at nå kommer frokosten snart opp igjen før han svarer at jo, nå går det nok litt bedre, men det var veldig ille litt tidligere. Det som skal siees er at denne hostingen som nå er legendarisk alltid kommer. Det betyr ingenting om det er urinveisinfeksjon eller nyrestein som er problemet, det hostes så du tror han har Kols. En brukket fot, det må understrekes med vrenging av  lungene før han klarer å hviske fram at han har det forsåvid bra, etter forholdene.

Det rare med Nina som syk er at det er visse funksjoner i kroppen min som ikke stopper. Jeg kan ligge på dødsleie (ikke det at jeg har gjort det, men jeg er veldig tett i nesen altså!!), ikke bevege meg en meter på 48 timer, men likevel snaske i meg ett helt kjøleskap av godsaker som jeg i min fråtsing mener skal hjelpe meg å bli frisk. Her ligger jeg i morgenkåpen (det krever mye energi for en med såååå tett nese å ta på seg klær!!) og bruker ca en kalori om dagen på å skifte kanaler på tv, samtidig som jeg har ett behov for å fortære 2 ganger min egen kroppsvekt for å holde meg selv i live. Nå vet ikke jeg om var borte (eventuelt dødsyk) denne timen på skolen, men det regnestykket går vel ikke helt opp, eller?

Uansett, her ligger jeg som et slakt på en sofa som burde vært støvsugd, har kaffekoppen på et glassbord som man ikke lengre ser gulvet gjennom, ser på en kleshaug som burde vært hengt opp for to dager siden (lukter nok godt de klærene nå) og har 10 000 esker som burde vært pakket for containeren som drar i morgen.

«God morgen Nina, dette går bra. Sykdom er bare kroppen din som sier at du har vært så stresset i det siste... Du er flink Nina som ikke klager over at du er så dårlig...mange ville nok ikke engang vært ute av sengen med den sykdommen din Nina....stakkars Nina, kanskje du skal bare bli liggende så du ikke blir verre så kan noen andre komme å pakke livet ditt ned i bokser for deg»

Ha en fin sykdomsfri dag alle sammen!

 

 

 

 

 

Én kommentar

Mia - don´t go with the flow

07.mar.2012 kl.16:41

kan nok ikke ha en sykdomsfri dag, syk jeg også!

god bedring til oss begge

Skriv en ny kommentar

GhanaDama

GhanaDama

30, Bergen

online akkurat nå Kiropraktor som liker en utfordring. Bor i Takoradi, Ghana og blogger om livet her.

Kategorier

Arkiv

hits