Hvordan få venner i Ghana og andre ideer!

Ok, nå har jeg vært ute og syklet i ca to timer i strålende sol i Bergen...sykling alene gir deg absolutt mye tid til å tenke på alle mulige verdensproblemer og ikke så rart så datt det da inn mange tanker om dette at jeg skal bytte kontinent om ca 9 dager. Om ni dager skal jeg gjøre globetrotter av meg og seile inn på Takordai flyplass Ghana, med lokalflyet fra Accra. Her skal jeg starte opp en helt ny tilværelse, ved bruk av det jeg har i bagasjen. Så, Frøken Engen har prioriterte korte sykkel shortser, joggesko av ulike kvaliteter, sin nye Garmin klokken og en racersykkel som har fått en ny sykkelkoffert (hvem kunne gjette at dette faktisk finnes?!) som kostet nesten like mye som sykkelen den tar vare på. Med dette utstyret skal jeg sprette ut av hotelrommet første dagen i Afrika og bli kjent med nye folk. Jeg skal altså sprade rundt med kort shorts med BLEIE (jada, jeg inrømmer at sykkelshortsen gir deg en følelse av å gå tilbake til barndommen), Rosa hjelm, hvit og rosa sykkel, blondt hår og blåhvit hud og prøve å bli kjent med de første menneskene jeg treffer i dette nye landet. Fulltreffer!

 

Så når jeg syklet i dag så lurte jeg mye på hvordan jeg skal introdusere Norge og nordmenn for disse solbrune menneskene jeg møter på min veg. Joda, jeg kan jo ta klassikeren: « Nordmenn er født med ski på beina». Det er jo en assosiasjon alle snakker om, selv om det eneste det gjør for meg er at jeg kjenner livmoren snurpe seg sammen med ett halvkvalt hyl og mine stakkars ubrukte egg gå i dvale. Om ikke trangen til å presse ut en baby på størrelse med en vannmelon var skummel nok så må jeg altså akseptere det at om det noen sinne skulle bli aktuelt så kommer denne vannmelonen ut med to jævla planker strittende ut i ugunstige retninger...jeg kjenner livmoren glede seg og morsinstinktet stiger til nye høyder...not. Og dette mener altså folk at jeg bør fortelle Afrikanere jeg møter på min vei, jada, det blir det venner av.

 

Så, hva skal jeg da kaste ut i det jeg prøver å knyte vennskapsbånd med disse flotte menneskene. Heldigvis kom jeg på at jeg hadde samme lærer som Sissel Kyrkjebø på videregående skole, ikke bare det, men jeg har også samme bunad noe som sikkert må telle for noe og da har vi helt sikkert ett samtaleemne gående. Alle kjenner jo til Sissel Kyrkjebø, Bergens stolthet selv om hun ikke har bodd i Bergen på 15 år, og med ett bilde av vår felles gymnas så blir det sikkert brann i samtalen. Jeg kom også på at jeg kjenner noen som kjenner noen som er venner med Alexander Rybakk på facebook og at jeg var på A-ha konsert for fire år siden hvor jeg sang vakkert med i allsang....TAKE ON ME altså!Jeg kom heldigvis også på at jeg har jobbet en sommer sammen med Stig van Eijk (han hadde problemer med mikrofonen folkens!!), noe som praktisk talt gjør meg til en celebritet for folket i Ghana.

 

Vel over fanafjellet kom jeg heldigvis også på at jeg datet han som spilte Haakon (i Haakon og Kristin maskottene) under Lillehammer OL i 94, det MÅ jo Ghaneserene ha fått med seg. Alle, absolutt rubbel og bit, er jo oppdatert på hva som skjer i skisporten og at Northug er sponset av ViMenn og irriterer på seg Markus Helner selv når han er hjemme hos mor med influensa.

 

Etter å ha nevnt alt dette til første forbipasserende så regner jeg med at snøret er i «bånn» og jeg har fått meg noen nye best buds. Da kan jeg jo slenge ut noen herlige fraser som «ka e det det går i?», eller for å oversette til alle « what is it it is going in?» før jeg holder samtalen gående med å fortelle om fedrelandet som har grodd ett slikt prakt eksempel som denne dama er. Jeg kommer altså ned til ekvator med gjennomsiktig hud der venene skimtes så sterkt gjennom at jeg får en blålig farge, blondt hår og solfaktor 80 smurt som ett hvit lag over huden. Hva forventer jeg egentlig at de skal tro om meg? Mine forfedre har altså da valgt å bosette seg i ett av verdens nordligste land, der du kan være heldig å skimte solen på en klarværsdag i alle de månedene som ikke har R i seg (det er bare å begynne å tenke på det, hvor mange måneder er det som ikke har R i seg, det er faen ikke mange!!). Om det ikke skulle være nok at de valgte dette landet som ser på det som nederlagt at det ikke klarte å drive nærmere nordpolen så har de bosatt seg i Bergen. Hele Skandinavias mobbeoffer!! Joda, Bergensere vet hva regn er, vi vet hva vannkraft betyr og vi vet at det er ingenting som heter dårlig vær, bare dårlig klær. Takk gud for paraplyautomatene!! Betal 50 kroner (røverkjøp) og så har du en paraply som holder ca 3 sekunder før den vrenger seg i nordavinden og du blir den personen på gaten som alle ler av. Ja for i Bergen så ler vi av folk med paraply... her i byn er det sydvest som er in!

 

Jeg skal selvfølgelig også nevne hva vi spiser her i nord...matpakken. Jess, we take a breadskiv and then some leverpostei or bruncheese and then another breadskiv that we rapp in paper and putt it in the ransel for some hours until it is svett enough. Then we eat it and it is very sunt! Ahh?jeg kjenner munnen skrike etter fire timer gammel brunost som klisterer seg til ganen, det var tider det!

 

Dette er selvfølgelig ting jeg kommer til å lire av meg til alle som hører på og jeg gleder meg! Jeg gleder meg til å vise at jeg har overlevd 30 år uten sol, hvitt som ett laken, med matpakken som beste måltid og Sissel Kyrkjebø på radioen. Jeg ser fram til å fortelle alle om ekstremfolket i Nord som drev inn på en liten holme i dete landet og aldri klarte å bygge seg en flåte for å komme seg hjem igjen. Fy søren hvor stolt jeg er av å være nordmann J Glemte jeg forresten å si at de siste 60 minuttene var det eneste jeg kunne tenke på hvor kald tærene mine var og hvordan jeg skulle fokusere blodomløp ut igjen til fingrene?

3 kommentarer

-treningsnanne

03.mar.2012 kl.00:01

Så morsom og interessant lesning. Du er tøff! :)

God tur til Ghana.

Favoritt-tanto

03.mar.2012 kl.00:30

Du skrive knakande gøtt, må eg sei...

Håpa me får jevnlige reisebrev frå Ghana <3

Linda Marie

03.mar.2012 kl.09:18

Haha :)

Lykke til med flytting og nye bekjentskaper ;)

Blir artig å følge med videre (såframt du fortsetter å blogge, da:) )

Skriv en ny kommentar

GhanaDama

GhanaDama

30, Bergen

online akkurat nå Kiropraktor som liker en utfordring. Bor i Takoradi, Ghana og blogger om livet her.

Kategorier

Arkiv

hits