Jernmangel - kan gjøre at du ender på soafen.På verdensbasis er jernmangel den mest vanlie mangeltilstanden etter mangel på protein og energi. Idrettsutøver, spesielt oss kvinner, og utholdenhetsutøverer er i riskoegruppen for jerndeplesjon. Om dette blir et varig problem så kan dette redusere utøverens fysiske prestasjonsevner og treningstoleranse (dette kan vi ikke ha noe av!). Om du er idrettsutøver i risikogruppen er det viktig at man har gode rutiner for overbåkning av utøverens jernstatus, og at man får veiledning i hvordan man skal få nok jern i kosten sin. For oss som ikke er under olympiatoppens gullvinger så kan man anbefale en tur til legen og be om blodprøve for å sjekke mineralstatusen din. Det kan ta mange måneder å behandle jernmangelanemi, så jo tidligere man oppdager det jo raskere kan man få de riktige tilskuddene. Deter en sterk sammenheng mellom energi-inntaket og jerninntaket i et kosthold. Som idrettstutøver så er det viktig å få i seg mye karbohydrater (jada, jeg hørere lavkarbo prinsen rive seg i håret), og dette kan ha høye komponenter som hemmer absorpsjon av kostjernet. Dette er en av grunnen til at vi alle skriker variert og næringsrikt kosthold!

Jernmangel er ofte en vanlig årsak til at kvinner føler seg dårlig under menstruasjonen, trøtt og blek.

Jern finnes i mat som lever, blodpudding (iiiik), kjøtt, brød og grønne bladgrønnsaker (skippern hadde rett i dette med spinaten). Om du spiser disse matvarene så kan det være smart med å vente litt med å drikke kaffe og te. Koffein gjør det nemlig vanskeligere å ta opp jern fra maten. For å optimalisere jernopptaket kan det være smart å spise sitrusfrukt , da dette gjør det lettere for kroppen å ta opp jernet.

Så kommer grunne til at man skal være forsiktig med å ta jerntilskudd om du ikke har snakket med legen din om dette. Jern kan lagres i vevet og blant annet øke risikioen for ulike kreftformer. Be derfor om en test hos legen din om du lurer på om dette er noe du trenger!

 

Én kommentar

Randi bjørndal

20.feb.2012 kl.09:26

Hei hei <3

Hvordan går det?

Har du lyst på flere lesere og bli med i en trekning av I pad 2?

Gå til min blogg / url da !

klem <3

Skriv en ny kommentar

GhanaDama

GhanaDama

30, Bergen

online akkurat nå Kiropraktor som liker en utfordring. Bor i Takoradi, Ghana og blogger om livet her.

Kategorier

Arkiv

hits